URL : http://www.smulweb.nl/recepten/..
Sappige gehaktbal van Jonnie Boer
 Hoofdgerecht
 4 porties
 30 tot 60 min.
 Hartig
 Bakken/Koken
 Nederland
Ingredienten - voor 4 personen
  • Rundergehakt (ongeveer 500 gr.)
  • 2 el. Ketjap Manis
  • 1 flinke el. grove mosterd
  • 0,5 eetlepel zout
  • 1 el. gewone franse mosterd
  • 1 tl. cayennepeper
  • 2 eieren
  • 100 gr. paneermeel
  • 1 pot (+/- 380ml) vleesfond
  • 25 gr. boter
  • Bereidingswijze

    En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond. Doe alles behalve de fond en de boter in een kom en kneed het gehakt mengsel tot alles goed door elkaar is gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast rusten. Door het rusten blijven ze beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker. Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even 't bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.
    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend